Da NyttiOs.no var borte i havnen tidlig på ettermiddagen, lå det flere doninger langs gjestebryggen og på de andre gjesteplassene, men det var forholdsvis rolig.
Men utover ettermiddagen kom det sigende enda flere båter og stemningen steg betraktelig.
Det var helt tydelig at det var mange som ville være med på festivalstemningen i havnen og at mange hadde tanker om en tur på Osfest, men det spørs om alle klarer å holde seg våken like lenge.
Også på bryggen og på serveringstedene i havnen og i Os sentrum var det god stemning, så det går mot en veldig bra første dag av Osfest, hvor de i skrivende stund er godt i gang, og klokken 21 er det klart for Sondre Justad.
– Utstillingen består av malerier og tegninger, alle nypordusert for utstillingen. På åpningen blir det også en samtale mellom kunstneren og Malin Barth, direktør ved Kunsthall 3,14 i Bergen. Barth har arbeidet tett med Kwestan ved flere anledninger, organisert utstillinger og andre kunstneriske prosjekter med Bawan på 3,14 og har dyp kjennskap til og forståelse av hennes kunstnerskap. Som vanlig venter vi stort oppmøte og mange interesserte både til åpningen og samtalen, sier kurator Evelyn Holm i en pressemelding.
Foto Thor Brødreskift
Utstillingen har fått navnet «dwryan».
Det kurdiske ordet «dwryan» betyr «kryssende stier» på norsk og er en betegnende tittel for utstillingen på Oseana.
Siden Kwestan Jamal Bawan kom til Norge som politisk flyktning fra irakisk Kurdistan i 1998, har utforskning av landskap og terreng, gjennom personlige opplevelser og vandringer, både i Norge og andre land, blitt nedfelt i storslagne malerier som umiddelbart oppleves som abstrakte. Forbindelsen til det menneskelige og kroppslige merkes likevel sterkt i bildene.
Utstillingen henger i Hvelvet på Oseana til 15. september.
Ett av Anne Kristin Hagesæther sine bilder som stilles ut i Vedholmen galleri.
Vedholmen galleri
Også i Vedholmen galleri blir det åpning av utstilling lørdag 17. august klokken 14. Der er det Anne Kristin Hagesæther som stiller ut grafikk og maleri, og på åpningen blir det musikk ved gitarist Manar Alhashemi.
Anne Kristin Hagesæther Hagesæther er billedkunstner med en Master of Arts fra England og bor i Oslo. På utstillingen vises grafikk og maleri og kunstneren vil selv være til stede under åpningen.
«Fra bilvinduet, langs veien, eller fra en tog-plattform tar jeg meg selv ofte i å tenke: – Jeg skulle ønske jeg var her…
I min billedkunst tematiserer jeg denne lengselen etter – og avstanden til – naturen og det norske landskapet. Avstand fordi jeg ikke egentlig er et friluftsmenneske, men elsker å være i naturen.
Mine bilder er fra steder jeg har vært eller passert, malt i uventede
fargekombinasjoner og størrelsesforhold, som en blanding av abstraksjon og gjenkjennelige elementer. Motivene kan gi assosiasjoner til nærhet, samhold, ensomhet eller at det er Stille før Stormen», forteller Anne Kristin Hagesæther selv om kunsten sin.
Utstillingen henger frem til 1. september i Vedholmen galleri.
På lørdag kl 13 blir historien om de to guttene som skulle fly fra Fornebu til Flesland fortalt på Øvreeide gard. Det endte med krasj i Øvredalen.
Tvillingbroren til den ene piloten kommer og skal være med på lørdag, og hvis været tillater det skal vi fly med helikopter opp til havaristedet, sier Tore Øvreeide på Øvreeide gard.
Etter krasjet ble det satt i gang den største leteaksjonen i etterkrigstid. Over 500 var med på leteaksjonen.
– Harald Midtsæter som hørte flyet og som fant flyet havarert to dager senere skal være med, og Johannes Heggland som deltok i leteaksjonen og var med å ta de forulykkede ut av flyet kommer også, sier Øvreeide
– Vi er og interessert i å komme i kontakt med flere som var med på leiteaksjonen, sier han.
Familiedag på søndag Også søndag blir det tema fly på Øvreeide gard.
– Søndag er åpen for alle flyinteresserte som ønsker å snakke med andre flyinteresserte. Dersom været tillater det så lander det helikopter og sjøfly samt at noen vil fly forbi gården.
Øvreeide Gard er ellers barnevennlig, og har aktiviteter for små og store, samt at det blir samvær med dyrene på garden.
Program lørdag:
1300 møtes vi i teltet på Øvreeide Gard i Hegglandsdalen.
Tore Øvreeide og Harald Gjone fortel om flyturen som starta frå Fornebu og skulle til Flesland, men som ende med havari på Leino ovanfor Øvredalen i Os 19. mars 1966. Både flygaren Christen Wiborg og hans kamerat Børge Fredrik Motzfeldt omkom.
Det deltok over 500 mann i søket etter flyet. Dette er ein av dei største redningsaksjonane som har vore på Vestlandet i etterkrigstid.
Kaffe/te, brus og kaker kan ein kjøpe i gardskafeen.
1500 blir det oppmøte på parkeringsplassen i Øvredalen. Der blir det helikoptertransport til/frå ulykkesstaden. Kr 500,- pr. passasjer.
Program søndag:
Vi får besøk av helikopter og sjøfly
Det blir flyoppvisning og overflygninger av andre fly
Mye annet spennende program for en fly interessert
Vi får også besøk av veteranbiler
Bergen Skala Modellbåtklubb kjører båter på vannet
Gardskafeen er åpen med salg av kaker, kaffe, is, brus og grillmat m.m.
Mighty Magnolias blir «husband» med ettermiddagskonserter en gang i måneden.
Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)
En lørdag i måneden inntar lokale Mighty Magnolias scenen på Liens (tidligere Hannes) for å spille opp på ettermiddagen.
«Mighty Magnolias lanserer herved «Mighty-Good lørdag» på Liens den 21. september. Én lørdag i måneden inviterer Mighty Magnolias til ettermiddagskonsert fra klokken 15.00 til 17.00, sammen med en ny musikalsk gjest hver gang, melder Liens kafe og musikkbar.
Når høsten setter inn, begynner også kulturlivet for alvor på ta seg opp igjen.
Til helgen starter nemlig Kulturminnedagene i Os, og over en hel uke skal det skje mye spennede
– Fra 7. – 15. sept blir det et spennende og variert program for hele familien under tittelen «Framtidas kulturarv».
Det hele starter altså på lørdag klokken 11 ved at Os skulekorps spiller opp ved gjestebryggen. Siden blir det håndverksmesse med både gamle og nye håndverk i Vognhallen.
Det blir og Oselvarfestival i og ved Oselvarnaustet og åpent i Oselvarverkstaden. Og i stedet for å gå mellom Gjestebryggen og Oselvarnaustet, blir det mulig å få skyss med en Oselvar.
Søndag fra klokken 16 blir det rosemalingskurs med Hjørdis Juvik og Torunn Rød Farsund ute på Lyngheim.
Onsdag blir det mulig å prøve seg i kajakk. Bjørnafjorden opplevelser vil være på plass ved Oselvarnaustet fra klokken 16.30 til 18.30 (påmelding).
Torsdag fra klokken 14 blir det mulig å tegne det du tror blir fremtidens duppedingser på Os folkebibliotek, eller hvilke du vil huske når du blir gammel. Det blir og mulig å lage buttons, og klokken 18.30 blir det lansering av et nytt ordspill (ord og utrykk fra Os).
Lørdag blir det åpent hus på Lyngheim. Der blir det leker for små og store. På biblioteket blir det lesestund klokken 11, og i Osenana blir det «lyden av Os», konsert i foajeen fra klokken 11-13.
Søndag blir det også åpent hus på Lyngheim, da også med internasjonalt måltid, smaker fra andre land.
Klokken 18 og 20 på søndag 15. september blir det intimkonserter med verdenskjente og lokale Marius Neset på saksofon.
Alle arrangement har gratis inngang, bortsett fra konsertene med Marius Neset.
Waterwagon er et nytt lokalt band som består av etablerte musikere som sammen har øvd i det stille her på Os siden i fjor, og som i mai slapp sin første singel «Go for tommorow».
«Go for tommorow» er også tittelen på albumet som slippes 20. september.
Waterwagon har fått gode tilbakemeldinger etter at de ble lansert. De har og hatt to liveopptredener i Os, først på Baronessen i juni og så på Osfest i august, og noen dager før plateslippet blir det releasekonsert på Madam Felle i Bergen.
I dag slipper de sin andre singel som har fått tittelen «Movin’ on». Låten er skrevet av Øyvind Hægland som og er vokalist i bandet.
Albumet som kommer 20. september er innspilt og produsert av Daniel Birkeland i Havnelageret Studio i Bergen.
– Debutalbumet består kun av originalmateriale ført i pennen av gruppas co-vokalist Øyvind Hægland. Tekstene handler mest av alt om mellommenneskelige relasjoner, kjærlighet, tapt kjærlighet og ikke minst: verdien av kjærlighet og solidaritet, melder plateselskapet.
Grindbygget er laget av Harald Døsen, men nå er det en annen som overtar det og plasserer det til fjells.
Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!
Lørdag var det håndverksdag i Vognhallen, og blant alle de som sto der, var Harald Døsen og Bernt Larsen Norevik, og de hadde i oppgave å sette opp et grindbygg, for å vise denne byggeteknikken.
– Det har vært mange nysgjerrige innom for å se på grindbygget og prate litt, så det ble en god stund for oss, sier Harald Døsen til NyttiOs.com.
Og det er Harald Døsen som har laget dette grindbygget som et byggesett, og nå skal det altså opp på Borgafjellet.
– Jeg har laget bygget, men nå overtar Gudmund Fløysand det, sier Døsen.
– Gudmund Fløysand kjøper grindbygget av Harald, og skal ha det opp på Borgafjellet. Det skal settes opp ved det ene vannet oppe på vidden til Borgafjellet, like ved stien, og så bygges opp og bli til en gapahuk, sier Peder Fløysand.
– Vi har snakket med kommunen, og vi har fått klarsignal til å sette den opp, sier Peder Fløysand videre.
Bygget er litt dypere enn en vanlig gapahuk, men til gjengjeld blir det enda bedre plass inni, også for overnatting.
– Vi kommer nok til å lage litt benker og et bord inni, og det blir bra med plass, sier Harald Døsen.
En del av stokkene på bygget er tunge, å det blir nok flydd opp med helikopter, og så blir Harald Døsen med på å sette det opp, før det kommer tett tak og tett hus på tre av veggene.
I vognhallen var det satt navn på de forskjellige delene på grindbygget. FOTO: Jan Petter Svendal
Oselvarfestivalen og kulturminnedagene slo godt an hos de som kom, men det hadde vært plass til mange flere. BILLEDSERIE!
Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook!
Kulturminnedagene ble blåst i gang borte ved sykkelbanen (pump track) i havnen lørdag klokken 11, og så gikk det slag i slag både ved og i havnen, og borte i Vognhallen.
NyttiOs.com startet med Oselvarfestivalen. Utenfor Oselvarnaustet var det musikk ved inngangen, og ute på kaikanten holdt Rune Søvik orden på de som skulle ro.
Og det ble et fint knippe med roere utover dagen, og spennende ble det da flere av de politiske partiene (Ap, Krf, MGP og H) skulle gjøre opp seg i mellom.
Høyre ror inn til førsteplass. FOTO: Jan Petter Svendal
Og det var Høyre som trakk det lengste strået og fikk årene til å gå best, mens MGP rodde inn til en sisteplass, og over målstreken hadde Nils Anders Nøttseter lagt årene fra seg for å fokusere på yoga i stedet.
– Når vi så at vi lå sist på vei inn igjen, ble det lotus-stillingen på meg, og så rodde Ole Henning Bøe oss trygt over målstreken, sier Nøttseter til NyttiOs.com.
Inne på Olselvarnaustet var det mulig å få kjøpt både kaffe og noe å bite i, og så var det flere gamle håndverk som ble vis frem, blant annet hvordan man lager håndtak til kniver (Ditmar Ditmarsen og Einar Martinsen), og hvordan kiper til å ha på ryggen ble laget (Arnljot Fosse).
Borte på Oselvarverkstaden hadde de laget til for at små og store kunne lage seg små båter med strikkmotor, som kunne testes i et lite basseng.
Inne på verkstedet var det omvisning, og oppe hadde Berit Osmundsen flere foredrag om et større båtprosjekt hun er i gang med.
Innspurt i valgkampen
Vi dro videre til sykkelbanen borte ved Esso, og der var det mange barn og unge som lekte seg på sparkesykkel og sykkel på den populære pump tracken, men der var og godt med stands fra de politiske partiene, og Lines kafe hadde rigget til med salg av både konditorvarer og kaffe.
Det var ikke veldig mye folk utenom politikerne og ungene på banen, men noen var der for å få noen siste ord om saker før valget på mandag.
Spenningen er stor, og det er helt klart at de aller fleste vil ha et skifte i kommunen, noe også flere meningsmålinger har antydet.
Fire nye år for FrP og Søviknes virker å være mindre sannsynlig, hvertfall hvis vi kan stole på signalene fra de andre partiene, om at de ikke vil ha ham med.
Men det er på mandag den store valgdagen går av stabelen, så skal det telles stemmer, og den første indikasjonen på hvordan det går, får vi kanskje i 21-tiden.
Tresko må til. FOTO: Jan Petter Svendal
Håndverk i Vognhallen
Borte i Vognhallen var det fylt opp med håndverkere som viste frem gamle håndverk. Bygging av benker, smie, tredreier, støping i bronse, keramiker, tønnemaker, treskomaker og bygging av grindbygg var noe av det man kunne oppleve ute i hallen.
Og vår lille runde for å snakke med noen av dem som var der for å vise gammelt håndverk, var at de var fornøyde med dagen.
– Det har vært veldig trivelig, og mange har vært opptatt av å følge med på det jeg har gjort, og det har blitt en del spørsmål. Men det kunne godt ha vært litt mer folk, og så savner jeg de unge her, det er de som må ta opp arven for at vi skal kunne vise frem dette også i fremtide, sa Helge Hisdal fra Samnanger som laget tresko.
Også inne var det godt med folk, skredder, karing og spinning av ull. Og så var det mye spennende ungene kunne få prøve seg på rundt bordene, og på loftet kunne de roe ned med en fin lesestund.
175 års jubileum
Og så skal vi ikke glemme at Fortidminneforeningen var på plass i Vognhallen, og det skulle jo bare mangle. De er nemlig 175 år i år, og kulturminnedagene i Os var en viktig del av deres markering.
Fortidsminneforeningen har siden 1844 kjemper for vern av våre kulturskatter. Den gang reddet de stavkirkene. I dag er det andre verdifulle kulturminner de kjemper for å ta vare på.
Kulturminnedagene blir arrangert av Fortidsminneforeningen, Os sogelag, Os kommune, Oselvarverkstaden, Det historiske tunet på Lyngheim og Oselvarlaget.
Og de fortsetter med arrangementer søndag, onsdag, torsdag, lørdag og søndag.
Søfteland Turn & Idrettslag byr på musikk, trikseshow, bueskyting, barnedisco og fotballkamp med Davy Watne som dommer.
Søfteland Turn & Idrettslag er 100 år i 2019.
– Vi har valgt å markere dette med et arrangement på Søfteland skule den 14.september fra klokken 13, sier Øyvind Skorpen
som er leder i Søfteland TIL.
Og arrangementet starter med musikk av Søftelands-bandet Glimmerskifer.
Videre utover dagen blir det taler og hilsener fra forbund, kretser, og Os kommune, trikseshow med Sondre Aksnes, bueskytingoppvisning med verdensmester Per Ivar Pahlm
og turnoppvisning.
Søfteland TIL lover også aktiviteter som viser tilbudet til klubben, og de byr på hoppeslott og ansiktsmaling.
Etter arrangementet på skolen, blir det fotballkamp på Stilvoll. Der spiller dagens A-lag mot lokale «legender», og dommer blir altså Davy Wathne.
Oppdrag Mottro heiter forestillinga som Linda Eide frå Voss kjem til Oseana med på fredag og laurdag klokka 19.
Ho har turnert både i Sogn og Fjordane og i Sunnhordaland med forestillinga, og til helga avsluttar ho turneen i Oseana.
– Endeleg kan osingane få gleda av å oppleva Linda Eide i ei varm og vittig soloframsyning, der ho utforskar både si eiga mor og det mytiske omgrepet gamle dagar, melder Hordaland Teater.
– Dette er ei personleg jakt i ei felles fortid, ei tankevekkande framsyning med mat til både hjarte og hovud. Latteren sit laust, men bak den lurer også ei tåre.
Det er seldt godt med billettar til både fredagen og laurdagen, men der er nokre plassar igjen dei to dagane, så du har framleis ein moglegheit til å få med deg forestillinga til festlege Linda Eide, kjend frå fjernsynet.
«Oppdrag Mottro» vart spelt på Hordaland Teater i Bergen hausten 2018 til stor suksess med fulle hus, og framsyninga fekk veldig gode kritikkar i pressa:
Bergens Tidende: «Med hjerte og hjerne! I en mesterlig monolog gjør Linda Eide sin familiehistorie allmenngyldig og viktig. Det er et stykke norgeshistorie, en morsom forestilling og en rørende seanse».…. «Og til sist: for en scenepersonlighet Linda Eide er. Skulle tro hun aldri hadde drevet med noe annet enn scenekunst»
Bergensavisen: «Linda Eide er en mester i å trekke linjer. Hun trekker linjer mellom tid, sted og mennesker»…«Det er den Knausgårdske metode, og det er Linda Eides metode. Jeg tror Mottro, eller mamma Eide, er glad datteren ikke valgte førstnevnte.»
Erik Rosendal og samboeren Christine Kleppe har drevet Link Brands og Stadion Sport i Amfi Os en tid. De har også hatt et midlertidig outlet-utsalg i lokalet hvor Big Bite og frisørkjeden Cutters skal åpne i oktober.
Foto: Jan Petter Svendal
Så ble lokalet hvor Borgvêr holdt til ledig, og da snudde Rosendal og Kleppe seg kjapt rundt og bestemte seg for å åpne en outlet-butikk i dette lokalet, og det blir åpning allerede torsdag på den første av tre Trend-dager på Amfi Os.
– Vi hadde rimelig bra suksess med outlet-salget vårt da vi prøvde ut konseptet i de gamle lokalene til Bare Barn (Big Bite og Cutters i oktober). Det fikk oss til å vurdere å kjøre dette fast, sier Christine Kleppe til Os og Fusaposten.
Det er hovedsaklig klær som er på vei ut og klær som blir igjen fra Link Brands-butikkene i Amfi Os og på Øyrane Torg som blir å finne i butikken, skriver lokalavisen. Men de vil og kjøpe inn partier med klær som vil bli solgt eksklusivt i outlet-butikken.
PROGRAMMET FOR TREND-DAGENE
Senteret fornyes Til Trend-dagene som åpner torsdagen, har også senteret fått en del nye elementer på plass.
Møteplassen nede har fått en del nytt møblement i friske farger, grønne planter er kommet på plass, og borte ved Spar er det kommet langbord og barkrakker.
Ned fra glasstaket er det kommet store kulerunde lamper med mange smålys, og oppe ved glasstaket er en gulfarge nylig kommet på plass. Også glassene på heisen har fått folie i forskjellige farger.
På møteplassene oppe er det kommet nye sofagrupper og puffer i friske farger, og foran lekebutikken er det på plass både nye puffer, grønne planter og langbord med stoler. Dette er nok plassen hvor barna kan aktiviseres med tegning og lignende, spesielt i helgene og når der er arrangementer på huset.
I 2018 begynte de å spille sammen, i mai i år ble det kjent at Waterwagon var et nytt lokalt band, og samtidig slapp de og sin første singel «Go for Tomorrow».
Siden har det blitt spilling på både Baronessen og Osfest her i Os, og 6. september slapp de sin andre singel.
Onsdag denne uken var det plateslipp på Madam Felle i Bergen, og 12. oktober spiller de på Baronessen igjen.
– Det ble ev veldig god stemming på på Madam Felle på onsdag, og jeg mener det er den beste konserten vi har spilt til nå, sier vokalist og låtskriver Øyvind Hægland til NyttiOs.com
God produksjon
NyttiOs.com har hatt en første lytt gjennom de 14 låtene på albumet denne fredags morgenen, og vi har hatt en god stund.
Det er blitt en god debutplate fra bandet, der vi spesielt trekker frem den gode produksjonen, dyktige musikere og stemmen til vokalist Øyvind Hægland, som gir fine assosiasjoner til flere kjente navn i musikkverdenen, ikke minst John Lennon og The Beatles.
Øyvind Hægland har og skrevet musikken og tekstene til platen, og det er gjennomgående et bra stykke arbeid, og så har vi selvsagt fått noen favoritter blant de 14 låtene.
Fremdeles står førstesingelen «Go for Tommorow» som en av de bedre, den herlige produksjonen, sangen og de flotte gitarriffene, sitter ekstra godt på den låten.
Men etter lyttingen i morges, bet vi oss raskt merke i første låt ut, «The Day», men og litt mer rocka «Let`s see som Action» og «What you Doin`», og så er «For the Unfortunate Ones» blitt en sterk og god låt, som vi og vet betyr veldig mye for låtskriver Øyvind Hægland.
Ut fra en første lytting av albumet i morgentimene, er konklusjonen at det er blitt en godt gjennomført plate med generelt veldig gode produksjoner på låtene, og levert av meget dyktige musikere.
Skal vi trille terningen, må det bli en femmer for denne debutplaten.
Waterwagon består av:
Øyvind Hægland – vokal
Magne Lunde – trommer
Ole Amund Gjersvik – bass
Trond Pedersen – gitar
Kim Guldbrandsen – keyboard
Leif Østrem – vokal
Tre band blir med på det femte året med konserter i Nore Neset Aktivitetshus noen dager før vi går inn i ett nytt år.
Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook
30. desember er det igjen klart for konserter i Nore Neset Aktivitetshus.
Dette blir det femte året at Os Live arrangerer lille nyttårsaften arrangement i Nore Neset Arrangement.
Og de tre bandene som spiller opp har osingene kjennskap til fra før. Vivillain og This Was My Life spilte nemlig opp på Osfest i august, og Vivillain spilte dessuten opp akustisk på Amfi Os på fredag.
Også Bighorn Butterboys har vært og spilt på Os. De spilte opp på Peppes i oktober 2017, og er altså tilbake i desember.
VIVILLAIN
Vivillain har over de siste årene etablert seg som et solid liveband. Gruppen har allerede vært gjennom over 60 konserter, turne i Tyskland og plateinnspilling i USA. Nå er de klar for nye erobringer. Gruppen leverer et eksplosivt liveshow som drar deg rett tilbake til 80-tallet. Showet kombineres med alt fra fengende moderne rock til drivende hard rock. Vivillain er et band som må oppleves live.
BIGHORN BUTTERBOYS
Bighorn Butterboys leverer kjente og kjære radioslagere i god bluegrass stil. Hillbilly punk har aldri vært fetere. Ønsker du god stemning og høy allsangfaktor er Bighorn Butterboys et band å få med seg.Bandet er satt sammen av musikere fra bl.a Temple Sleep, Bjørn Hellfuck, Covercharge,H.E.A.D.S. og In Confesso.
This Was My Life – en hyllest til Kim Larsen & Gasolin
This Was My Life tar deg med på en musikalsk reise gjennom historien til Kim Larsen og Gasolin. I akustisk setting leverer de det beste av hits som f.eks “Papirsklip”, “Midt om natten”, “This is my life” og “Hva gør vi nu, lille du”. Vokalist og frontfigur, Claus Pedersen er opprinnelig fra København så her er ingenting å utsette på verken kjennskapen eller dialekten. I kombinasjon med dyktige og rutinerte bandmedlemmer godt kjent fra Bergens musikkmiljø er kvelden duket for suksess.
Bandet startet i januar 2018 og første konserten befant seg på Ole Bull Scene i Bergen, 4 April 2019. Kun tre uker etter at billettene ble lagt ut var de utsolgt, dette førte til ekstrakonsert der samtlige billetter også ble revet bort. Etter premieren i Bergen har etterspørselen blitt enorm og de spiller for tilnærmet utsolgte arenaer Norge rundt.
Som nok et bevis på at This Was My Life er et populært og stødig tribute band har Kim Larsen’s faste gitarist gjennom de siste 23 årene, Karsten Skovgaard takket ja til å medvirke som gjesteartist på foreløpig tre av deres konserter i 2020,
herav Drammen, Oslo og Bergen.
Bandet består av:
Claus Pedersen (vokal),
Arne Oppedal (gitar)
Arild Gjørøy (bass)
Marius Larsen (perkusjon)
Fjellheim har vært stengt siden Oseana ble tatt i bruk. Huset har og lagt ute for salg flere ganger, og det er kommet mindre bud som eiendomsutvalget ikke ville akseptere.
I prosessen med salg av Fjellheim kom det og opp spørsmål om ikke Oseana kunne gjøre en mulighetsstudie på hva det ville koste å få Fjellheim opp til dagens standard.
Mulighetsstudien ble gjort av Oseana, og med bistand fra Rambøll.
Beregningene som er gjort viser en kostnad på 25,4 millionar kroner for å ruste opp selve Fjellheim og 3,67 millioner kroner til oppgradering av vaktmesterboligen.
Med bakgrunn i de kostnadene som kommer frem i analysen rådet rådmannen til at formannskapet i vår opprettholdt vedtaket om salg av Fjellheim på det åpne markedet, og at det ikke gjøres videre analyser av bygget.
Og posisjonen fulgte rådmannen sitt råd, og gikk inn for å selge Fjellheim.
Mindretallet i eiendomsutvalget brukte sin rett til å få dette spørsmålet opp for kommunestyret.
Og det ble argumentert for og imot fra talere fra de forskjellige partiene på talerstolen, og opposisjonen ved Nils Anders Nøttseter (MDG) kom og med et forslag om å oversende avgjørelsen til Bjørnafjorden kommunestyre.
Det alternative forslaget falt, og flertallet i kommunestyret gikk for at Fjellheim skal legges ut for salg igjen.
Aurora er ute med ny og blodig video med et sterkt miljøbudskap.
Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)
«It’s time to fight for the world we love», skriver Aurora på sin Facebookside i forbindelse med slippet av en ny blodig video til låten Apple tree.
Låten er hentet fra albumet «A Different Kind of Human Step 2», og har et sterkt miljøbudskap.
– Apple Tree is about the potential that hides in all of us. We can all save the world if we put our minds to it. The world won’t listen to scientific proof that the world is dying, so maybe it will listen to the dreamers, the children. In a bleeding world the power of the individual is our only hope. Let her save the world. Let him save them all. Believe in us, and maybe we’ll be the generation that saves the world, rather than the one that killed it. The world is bleeding. It’s up to us now, sier Aurora om låten.
Begge banda er levande legender, og begge har herja hitlistene i 30 år. Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!
I 2020 var det ein sjølvsagt sak for oss å invitere CC Cowboys og Hellbillies til Tysnesfest.
– Det er utruleg kjekt å koma skikkelig i gang med artistslepp, og spesielt å kunne lansere desse to banda som har gjeve oss svært kjekke opplevingar på Gjerstad tidlegare, seier Øystein Vaage, dagleg leiar på Tysnesfest.
CC Cowboys: – Dei er levende legender i norsk rock, og endeleg har me klart å booke CC Cowboys til Tysnesfest igjen!
Det skulle vere nok å nevne låtar som «Vill, vakker & våt», «Tigergutt» og «Harry». CC Cowboys har dominert norsk rock med utallige kjempehits dei siste 30 åra.
«CC Cowboys er eit band som har hatt en høg marsjfart – lenge. Me er ei klokke som står stille. Me går riktig to ganger i døgnet. Me definerer ingenting lengre. Me er ikkje den nye vinen. Me er eit av dei gamle banda som aldri gjev opp. Me er dei som bare fortset og fortset. Me er CC Cowboys» – Magnus Grønneberg.
Sommaren 2018 kom bandets ellevte studioalbum «Perfekt Normal», og der går bandet tilbake til røttene. Dei reindyrker det dynamiske og direkte uttrykket vi kjenner frå scena. Alburet er spelt inn meir eller mindre live i studio. Fleire av låtene blei slept som singlar, og er mykje spelt på norske radiostasjonar.
– CC Cowboys gjesta Tysnesfest sist i 2012, og det er ei sann glede å ønske dei velkommen tilbake til Gjerstad arena fredag 10. juli 2020.
Hellbillies kjem til Tysnes igjen. Pressefoto
Hellbillies: – Det er berre to år sidan dei var her sist, men Hellbillies og Tysnesfest er perfekt match og sidan dei i 2020 skal feira 30 års jubileum var det ganske sjølvsagt at me skulle invitera dei tilbake i jubileumsåret!
Hellbillies er er eit av landets aller beste liveband, og dei har dominert hitlistane i Noreg sidan den forsiktige starten i 1990.
Monsterhiten «Den finaste eg veit» har over 25 millionar strøymingar på Spotify. Men det er ikkje den einaste låten dei er kjende for. «Ei krasafaren steinbu», «20 år på vegen», «Råka tå ei pil» og «Mørkemann» har alle vore høgt oppe på hitlistane og massivt spelt på radio.
I 2016 sleppte dei sitt foreløpig siste album, «Søvnlaus». Hellbillies har gitt ut ti studioalbum og fire konsertplater i tillegg til eit samlealbum. Dei fleste har solgt til gull eller platina. Bandet har vunnet tre spelemannsprisar, og blei mellom anna kåra til Årets spellemann i 2007.
Hellbillies speler på Gjerstad arena torsdag 9. juli 2020.
Liv Ullmann er en av våre aller største stjerner og med «LIV» skal Riksteatret og Nationaltheatret sørge for publikum over hele landet får møte henne der de selv bor.
15. oktober klokken 19 kan du møte henne på scenen i Oseana i en åpenhjertig samtale med teatersjef Tom Remlov.
– Å reise rundt i Norge og møte publikum på hjemmebane er en av de tingene jeg har drømt om å gjøre igjen helt siden jeg spilte i «Lang dags ferd mot natt» på turné med Riksteatret. Denne gangen møter jeg publikum som meg selv, som Liv. Det er hun jeg aller best liker å være, sier Liv Ullmann (80).
– Jeg håper publikum vil stille meg spørsmål som jeg aldri har fått før, sier Ullmann, som sammen med teatersjef Tom Remlov vil inkludere spørsmål fra publikum når hun kommer til Oseana.
«LIV» blir et møte med den unge skuespillerinnen, med Hollywood-stjernen og med den modne regissøren og menneskerettsaktivisten. Det gjennomløpende tema vil være Ullmanns ønske om samspill med menneskene hun treffer, og det ansvaret som et stort talent medfører, enten det er for kolleger, for våre livsvilkår – eller for publikum.
15. oktober klokken 19 kan du altså oppleve Liv Ullmann i Oseana, og der er fremdeles godt med billetter.
Etter nødlandingen ble det gjort en kjempebragd for å holde de seks kanadiske flygerne unna 4000 tyske soldater.
Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)
Den 26. september 1944 nødlandet et fly fra det kanadiske flyvåpenet i en potetåker på Baggahaugen på Haugland.
De seks ombord i flyet kom fra nødlandingen uten skader, men de var i fare siden flere tusen tyske soldater ville ta dem.
«Snøgg» som ble brukt under aksjonene etter nødlandingen. Foto: Jan Petter Svendal
«Halve Os» hjalp til med å holde de seks kanadierne i skjul flere steder i Os, før de etter to uker ble fraktet til Austevoll med båten «Snøgg», og så videre til England med god hjelp av Shetland-Larsen.
I år er det altså 75 år siden det kanadiske flyet nødlandet på Haugland, og dette skal markeres til helgen..
4.-6. oktober vil Os Sogelag, Os Turlag, Samnager Turlag, Os Rotary og Os kommune markere at det er 75 år siden osingene og den hemmelige norske militærorganisasjonen Milorg utførte denne spektakulære redningsaksjonen.
Hovedprogram for markeringen:
Fredag 4.10
Avsett til dei besøkande frå Canada.
Laurdag 5.10
10.30: Frammøte ved Lunde skule. Vi går til Baggahaugen.
11.00-12.00: Markering på staden for naudlandinga, ved minnesteinen.
15.30-19.00 : Offisiell middag i Oseana for inviterte.
12.00-16.00: «KNM Hitra» og «Snøgg» vert liggjande ved Os kai.
Her kan du gå om bord.
Søndag 6.10:
Turar til Botnahytta og «Little Canada».
Det er to alternative ruter opp til hytta. Den eine er den opphavlege fluktruta frå Øvredalen opp Baggjeskaret. Den andre, som er mykje lettare, går frå Rolvsvåg.
11.00: Øvredal til Botnahytta med Os Turlag, frå «klubbhuset».
11.00: Rolvsvåg til Botnahytta med Samnanger Turlag, frå gamleskulen.
Parkering i Øvredal innst i dalen, over brua ved «klubbhuset».
Parkering i Rolvsvåg ved gamleskulen, like ved nedkøyringa til badeplassen.
Ta på gode fjellsko, både frå Øvredal og Rolvsvåg. Ta med litt niste og drikke. Retur til Øvredal og Rolvsvåg ca kl. 16.00.
Hjelpepersonell og guidar deltek på begge turane.
Lørdag blir det marked/ matfestival i Vognhallen med smaksprøver og muligheter for å handle kortreist mat.
Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)
Lørdag 5. oktober fra klokken 11-15 blir det mulig å oppleve og smake på mat fra Bjørnefjords-regionen i Vognhallen.
Det er Bjørnefjorden Matkultur som inviterer til marked/ matfestival med smaksopplevelser og salg av produkter.
Det er gratis å komme inn i Vognhallen for å se, og så må det betales noen tiere for å få seg en smaksprøve. Alle stand har minst en smaksopplevelse.
– Dette blir en feiring av matkulturen vi har i og rundt Bjørnefjorden, og en helt unik mulighet til å møte og handle direkte fra produsenter og serveringssteder, melder Bjørnefjorden Matkultur.
De som har billett til Det Store Bjørnefjordmåltidet 2019 senere på kvelden har fire smaksopplevelser inkludert i billetten.
Om Bjørnefjorden Matkultur
Bjørnefjorden Matkultur er et samarbeid mellom mataktører i regionen, og har som mål å fremme matkultur i områdene rundt Bjørnefjorden, fra kommunene Fusa, Os, Tysnes og Samnanger. Foreningen skal bidra til utvikling, vekst og fremtidstro hos bønder, produsenter, matforedlere, spisesteder og andre som arbeider med mat.
Øvreeide Gard ligger ved Hegglandsdalsvegen, ca 10 minutters kjøring fra Os sentrum, og dette har vært en populær plass for osingene å ta turen i løpet sommeren og nå i høst.
Som i fjor, har de blant annet arrangert familiedag, flyshow, pub-kvelder og dansekvelder, og så har de populære middagsserveringer, blant annet torsdagen med raspeballer.
Men Øvreeide Gard har også stått for barnedåper, bryllup og barnebursdager, og har fått gode tilbakemeldinger.
Forbereder førjulstiden
Det er ennå en stund til adventstiden og jul, men Øvreeide Gard forbereder dette, og går i disse dager ut og inviterer skoler, barnehager og institusjoner til adventstid.
– Fra mandag 25. november og frem til jul er teltet pyntet til jul og det blir god julestemning på gården, sier Tore Øvreeide.
– I løpet av besøket plukker vi egg og mater og ser til at dyrene har det fint i adventstiden. Deretter går vi inn og spiser julegrøt, pepperkaker og drikker saft/ kakao. Og så kommer julenissen til gården i hest og vogn, og han har med seg pakker til alle barna
Etter nissebesøket blir det eventyrstund og visning av en klassisk julefilm fra Disney.
– Er det noen skoler, barnehager eller institusjoner som har lyst å ta turen, så ta kontakt med oss, sier Tore Øvreeide.