Quantcast
Channel: Kultur – NyttiOs.no
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1787

Har du stolene «145» eller «146» fra «Bausen»?

$
0
0
Foto: Jan Petter Svendal

Les om stolene og mannen som tegnet de og andre møbler, og om mye mer i årets Osingen. Og så kommer sogelaget med en ny bok om Osbilene.

Av: Jan Petter Svendal NyttiOs på Facebook

Torsdag kveld inviterte Os sogelag til en presentasjon av årets Osingen, men de presenterte også en ny bok om rutebilene i Os. Jan Gaassand har funnet frem mye historie om Rutebilene i Os.

Boken er skrevet av Jan Gaassand, Åsmund Lien og Bjørn Falck Russenes. Boken er litt forsinket, men ikke veldig langt unna.

– Boken om Osbilene kommer fra trykkeriet 25. november, og vil da bli å få kjøpt. Vi kan love at det er en fin bok, sier styreleder i Os sogelag, Øyvind Tøsdal.

NyttiOs.no kommer tilbake til boken om Osbilene.

Osingen kommer ut for salg
Osingen hadde sin siste utgave i 2012, etter nesten 30 år med årlige utgivelser. Den gangen i A4 format, og da fra Os mållag.

– De 28 numrene fra Os Mållag er digitalisert og ligger nå ute på Bjørnafjorden kommune sin nettside, sier Odd Tøsdal under Os sogelag sin samling i Oseana torsdag kveld.

Så ble det noen år med pause, før Os sogelag i 2016 startet opp igjen med Osingen, og da som et årsskrift fra laget, hvor medlemmene i laget får boken gratis, mens øvrige i bygden kan kjøpe den.

Nå er vi på tampen av 2021, og Osingen er på vei ut i bygden igjen i et fyldig og flott format.

Og vi skrev at fjorårets Osingen kanskje var fyldigere enn noen gang, men det er ikke noe dårligere i år, heller tvert imot, for årets Osingen byr på mye informativt, spennende og kjekt stoff.

På over 150 sider er det gjort plass til blant annet en flott kavalkade. Eller hva sier du til en kommunekavalkade som tar for seg årene fra 1837 til 2020, det hele er det Mari Lyssand som har sørget for. Les blant annet om da bilen kom til Os i 1909, og heradstyret som ville forby all bilkjøring i Os.

Og så er det prosessen med å få ny vei til Bergen, den er gammel, faktisk er det over 60 år sidennår den nye veien mellom Svegatjørn og Rådal åpner neste år. Og det er tidligere veidirektør Olav Søfteland som har spolt tilbake på den lange prosessen det har vært.

I 1961 var det for eksempel planen at det skulle lages ny vei fra Gåssandskiftet, med tunnel under Smoget, gjennom Trosavika og til Storestraumen, men slik ble det jo aldri.

Lars Bu bidrar med sin historie om det å vokse opp på gården Moldegård. Blant annet om hunden Rex, om gården, dyrelivet og gårdsarbeidet, fin lesning.

Og så var det flyulykken i Øvredalen, nei ikke flyet fra krigens dager som ligger på vei mot Møsnuken, men om et enmotors privatfly av typen Piper Tri-Pacer som styrtet i Øvredalen 19. mars 1966. Dette førte til en av de største leteaksjonen i norsk flyhistorie, og først 21. mars ble flyet med to forulykkede om bord funnet.

Og så er det viet plass til Bahus Møbelfabrikk, og ikke minst Alf Aarseth som tegnet møbler for «Bahusen». Og det skal være sagt noen av møblene som den mannen tegnet, er i dag meget hot, og går for meget høye priser, ikke minst stolene «145» og «146». Spennende lesning, og kanskje oppdager du at du har noen av godbitene stående i heimen.

I boken er det også viet plass til «Galnemåndagen», en dag som fikk, store konsekvenser for Os prestegjeld. Over 40 menn fra Os prestegjeld mistet livet mandagen 11. mars 1822.

Ved siden av dette får du også historier om skolestriden i Os på 60-tallet, om «supertreneren» til Os Turnforening, Jan Borgen, om et storstilt musikkstevne i Os i Os juni 1958, og om sperringene for tanks i Os sentrum med mer.

Nok en gang har Os sogelag klart å lage en fin bok som burde fenge både yngre voksne og godt voksne, og ikke minst, du får lære enda litt mer om bygden.

Osingen blir mulig å kjøpe på standen til Os sogelag på Amfi Os torsdag og fredag neste uke, men den er allerede ute for salg hos bokhandelen Ark på Amfi Os, hos Bunnpris i Øyane og hos Er An bensinstasjon på Røykenes.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1787