Dersom alle historiene om doktor Gade skulle fortelles, ville det blitt en bok. I årets Osingen får du noen av dem, og mye annet.
Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)
I 2012 kom det siste Osingen i A4 format, så ble det noen års pause før Os Sogelag tok tak, og de startet opp igjen, men da i mindre format, men med godt over 100 sider, og mye fint innhold. Nå er 2019 utgaven ute for salg.
Er du medlem i Os Sogelag får du heftet gratis, men det kan og kjøpes flere steder i bygden, og for mange er dette blitt et må ha, og de som kjøper kan igjen glede seg over mye godt stoff, vi kommer tilbake til det.
Salget er i gang
Torsdag startet Os Sogelag med å selge Osingen, og de har fått en god start.
– Vi satt og solgte her på Amfi Os torsdag og fredag, og fortsetter lørdag, og salget har vært veldig bra, og det gleder meg, sier leder i Os Sogelag, Øyvind Tøsdal.
Men Osingen kan også kjøpes på en del utsalg rundt i bygden fremover mot jul.
– Vi har stand her på senteret denne lørdagen, men det kan og kjøpes hos bokhandelen Ark her på senteret, hos Bunnpris i Øyane, og hos Er-An på Røykenes, sier Tøsdal.
– God prosess
Det har vært flere flere skribenter til åres osingen, og så har Arne Aarseth stått for korrekturlesing og finishen før heftet gikk i trykken i høst.
– Det har vært en veldig god prosess med årets Osingen, og jeg er fornøyd med det ferdige resultatet, sier Arne Aarseth.
Har det vært vanskelig å få nok stoff?
– Nei, heller tvert i mot. Jeg tror vi har nok stoff til et Osingen til allerede, men vi hører gjerne fra nye som vil skrive til neste års Osingen, så det er bare å ta kontakt, sier Aarseth.

Og så til innholdet i Osingen 2019
Årets Osingen byr som vanlig de siste årene på et fint innhold, som spenner fra krig og fred, ubåter på Hatvik, ferdselsveier (Grålio i Øvredalen), herlig historie om fargerike doktor Gade, treskofabrikken på Søfteland, minner fra et skoleår på statens lærarskule på Moldegård, røykstova på Hauge, og ikke minst om kappgang-talentet Erling Andersen, med fantastiske 100 norske mesterskap og elleve kongepokaler.
Etter å ha bladd og lest litt i nye Osingen, sitter vi igjen med et godt inntrykk og flere velskrevne artikler, og vi trekker blant annet frem Jimmy Øvredal sin historie om Grålio, dette var «hovedveien» inn og ut til Øvredalen før veien kom, og det kunne bli ganske så strabasiøst.
På gode dager kunne de ro til og fra Øvredalen, men når stormen og vinteren var der, måtte de bruke stien over Grålio, som senere ble til en litt bedre sti litt lenger oppe, som en svenske fikk i oppgave å lage.
«Det var ein kar – visstnok frå Sverike, som fekk jobben med pikko si. Han vart for all ettertid kalt for Karl Pikkar, og la etter seg mange svenske ord og utrykk blant lokalfolket i dalen».
Og så var det Gaden da, eller distriktslege Harald Fredrik Gade.
Tove Nøss-Håvardstun har beskrevet denne fargeklatten av en lege, og kommet med noen gode historier om ham.
«Er vi sjuke og verkeleg redde for kva som feilar, går vi og set oss på venterommet til Gad`n, for vi veit at han alltid finn ut kva som er gale. Ynskjer vi sjukemelding går vi til andre legar i bygdo».
Ellers er Jostein Haugsberg sin artikkel om ubåtene på Hatvik, 300 meter med kai og tunneller inn i fjellet der, spennende lesning, og det samme om kanonene på Tøsdal.
Men det er også mye annet fint å lese om i Osingen 2019, og vil du lære litt mer om bygden før i tiden, er Osingen absolutt å anbefale, og så er det jo perfekt å gi Osingen i julegave til den som har det meste fra før.